Home -> Manga Reviews -> Dernière Heure11-12-2018 
Menu
 Nieuws
 Anime reviews
 Manga reviews
 Dossiers
 Magazine
 Forum
 Adressen
 Links
 Info

Dernière Heure
Dernière Heure


Mangaka

Uitgever

Volumes Frans
Volumes Japans


: Yû

: Akata

: 4
: 4
manga cover

Score

Koen : scorescorescorescorescorescorescorescorescorescore
Totaal :scorescorescorescorescorescorescorescorescorescore

Bespreking door Koen
top

Mangaka Yû tekende met het vierdelige Dernière Heure (oftewel Gojikanme no Sensô in het Japans) haar eerste eigen werk. Aangezien uitgeverij Akata het aankondigde als iets gelijkaardigs aan Larme Ultime was ik meteen verkocht…

Japan is al vijf jaar in oorlog, maar op het kleine, afgezonderde eilandje waar Saku woont lijkt alles min of meer zijn gewone gangetje te gaan. Tot de leerlingen plotseling gemobiliseerd worden om mee te gaan vechten. Alle leerlingen, behalve Saku en zijn jeugdvriendin Miyako. Waarom worden zij twee gespaard? Wie is de vijand tegen wie ze vechten? En vooral, waarom werden er sinds het begin van de oorlog geen kinderen meer geboren?

Dernière Heure is een fijngevoelige, poëtische manga die echter wel de gruwelijke realiteit van de oorlog weergeeft. Tieners die plotseling geconfronteerd worden met de verschrikkingen van de oorlog, maar tegelijk ook gewoon volwassen worden en moeten leren omgaan met ontluikende liefde.

Dernière Heure is een prachtig staaltje van een pacifistische, poëtische manga die ons via een vleugje surrealisme vier volumes lang weet te boeien. Eindelijk eens een manga die een prachtig geheel vormt, mooi opgebouwd, perfect beëindigd,… Kortom, een absolute aanrader.

Spijtig genoeg stierf mangaka Yû in 2017 aan een hartaanval.