Home -> Anime Reviews -> Evangelion 1.01: You are (not) alone8-12-2019 
Menu
 Nieuws
 Anime reviews
 Manga reviews
 Dossiers
 Magazine
 Forum
 Adressen
 Links
 Info

Evangelion 1.01: You are (not) alone
Evangelion 1.01: You are (not) alone


Studio

Jaar
Afleveringen


: Gainax

: 2007
: 4
anime cover

Score

Koen : scorescorescorescorescorescorescorescorescore
Totaal :scorescorescorescorescorescorescorescorescore

Bespreking door Koen
top

Ik ben dan wel een kind van de Club Dorothée generatie, maar ondanks die gebrainwashte jeugd zou ik mezelf toch eerder omschrijven als animebarbaar. Neon Genesis Evangelion was toch één van de populairste anime uit de jaren negentig en verwierf al snel een cultstatus, edoch ondergetekende heeft er nooit een glimp van opgevangen.

Het was pas toen Glénat de manga naar het Nederlands vertaalde dat ik kennis maakte met het universum. Aangezien de manga me volledig wist te overtuigen was ik ook wel benieuwd naar de anime die aan de oorsprong lag. Maar aangezien die niet met Nederlandse ondertitels beschikbaar is, was het wachten op deze remakes om in geanimeerde vorm kennis te maken met het boeiende universum van Evangelion.

Vijftien jaar na een wereldwijde ramp heeft het leven zijn oude gangetje hernomen. Shinji wordt door zijn vader van wie hij volledig vervreemd is opgeroepen om een EVA te besturen. Er is immers een monsterlijke Engel gesignaleerd en enkel de EVA’s lijken in staat een nieuwe catastrofe te vermijden. Het verhaal van Evangelion in een notendop.

Evangelion is echter zoveel meer dan een eenvoudige mechaserie. De geheime organisatie NERV en de vele geheimen die ontrafeld (moeten) worden, weten de toeschouwer als geen ander te boeien. Bovendien wordt de serie bevolkt met een kluwen aan sterk uitgewerkte personages die telkens weten te intrigeren. Evangelion is de titel (cult)klassieker dan ook zonder enige twijfel waardig.

Evangelion 1.01: You are (not) alone is de eerste van vier films die een hervertelling vormen van de eerste animeserie. Deze film komt ruwweg overeen met de eerste zes afleveringen uit de originele serie.

Deze tetralogie zal iedereen aanspreken. Zowel nieuwe als oude fans zullen hiervan kunnen genieten. De nieuwe fans omdat het gewoon een ijzersterk product is, en de oude fans omdat de originele serie nu toch al “een Second Impact” geleden is en de nieuwe technologieën de animatie enorm verfijnd hebben.

Evangelion blijft een klassieker, of het nu in mangavorm is dan wel (vernieuwde) animevorm. Aanrader!